Temišvar
Lokacija
Rumunija
Država
1 dan
Trajanje
02.12.2017. / 09.12.2017. / 16.12.2017. / 23.12.2017.
Termin
Jednodnevni izlet autobusom

Temišvar

 

TEMIŠVAR (rumunski: Timişoara, mađ. Temesvár, nem. Temeschburg / Temesvar) je grad u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš. Sa 412.753 stanovnika Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji. Temišvar je poznat i kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći  kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

 

1

1.dan

Polazak iz Niša, u ranim jutarnjim časovima (04.00h). Vožnja do granice i zadržavanje na graničnom prelazu radi obavljanja carinskih formalnosti.

Dolazak u Temišvar (Timişoara), najveći  i najznačajniji grad Banata. Razgledanje grada: Trg pobede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra (sagrađeno 1872. godine; arh. Fellner i Helmer, projektanti pozorišnih zdanja širom Evrope), Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije (1946. god.; arh. Ioan Traianescu), kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine (autor većine tih zdanja arh. László Székely); Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica (sagrađena 1734. godine, u baroknom stilu, arh. Pietro del Bonzo), kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii),  na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva (građena između 1736. i 1774. god.; arh. Joseph Emanuel Fischer von Erlach), Barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Poseta srpskoj sabornoj crkvi, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada.

Slobodno vreme za individualnu šetnju, obilazak tržnog centra Iulius mall i oko 19 časova polazak ka Beogradu. Dolazak u kasnim večernjim časovima.

 

 

Dodatne Infomacije

Veličina grupeAranžman je rađen na bazi 40 plativih putnika
Aranžman obuhvataPrevoz autobusom na relaciji navedenoj u programu, Razgledanje Temišvara sa vodičem, Troškove organizacije putovanja, Usluge predstavnika agencije
Aranžman ne obuhvataindividualne troškove, putničko zdravstveno osiguranje (60-120din)
Uslovi plaćanjaMogućnost plaćanja na 2 rate
UsloviUz ovaj program važe opšti uslovi putovanja TA Europa Tours

Utisci sa Putovanja

5.00 ocenjeno od 1 Utisak sa putovanja

Nema još uvek utisaka sa putovanja.

Napišite Utisak sa Putovanja

Ocena